Tik Tok i Ac2ality han anunciat els guanyadors “Emprendedor Z” un concurs internacional difós a través de la xarxa social que arrasa entre els joves per a premiar els cinc projectes més innovadors del món, dotats amb 10.000 euros cadascun.
Filma Group i Gloop són dos dels projectes guanyadors que tenen en comú la lluita contra el plàstic. Projectes creats per joves que estan fent el grau universitari LEINN (Lideratge Emprenedor i Innovació) de la Universitat de Mondragón i TEAMLABS, un laboratori d’aprenentatge on s’estan formant els millors emprenedors/es universitaris del nostre país.
Filma: transforma mascaretes quirúrgiques en filament per a impressores 3D
La pandèmia va arribar ja amb una sobreproducció de residus plàstics. Des de que va començar, a Espanya es llencen 700 milions de mascaretes al mes, que acaben al mar. Però els joves de Filma Group, no volen ser una generació que sobrevisqui la pandèmia però destrueixi el planeta. És per això, que s’han posat a actuar per a fer front, el més aviat possible, a aquest problema.
Filma és un projecte de reciclatge de mascaretes quirúrgiques que dona una nova vida transformant-les en filament per a impressores 3D, i crear nous productes fets a partir de mascaretes reutilitzables.
En plena pandèmia, aquests joves emprenedors/es del grau LEINN de Barcelona, Daniel Leinnen, Carla Lopez, Matthew Sheppard i Pablo Jimenez van crear aquest projecte amb l’objectiu principal de conscienciar sobre la contaminació dels plàstics generats per la COVID19, com són les mascaretes d’un sol ús, 100% fetes de plàstic.
I, és que si tothom portés una mascareta d’un sol ús cada dia de l’any, llençaríem 3 bilions de mascaretes a incineradores i al medi ambient. Des de llavors han treballat amb enginyers per poder obtenir el filament de les impressores 3D, i poder fer nous productes.
A Filma Group estan treballant, a més a més, en campanyes de conscienciació, instal·lant contenidors de recollida de mascaretes quirúrgiques a escoles i espais públics per a que totes les famílies puguin començar a donar-li una segona vida a les seves mascaretes.
Gloop: canyetes i culleres comestibles
Els plàstics d’un sol ús quedaran prohibits a la UE a partir de l’1 de juliol de 2021, també les canyetes de beure i les culleres. Es calcula que cada persona consumeix més de 110 canyetes a l’any a Espanya i que triguen més de 500 anys en descomposar-se, i en gran part, acaban als mars i oceans.
És per això, que la Marta Maneja i l’Hernán Hernández, dos joves emprenedors que estan cursant 4rt curs del grau LEINN a Barcelona, han creat la marca Gloop canyetes i culleres veganes comestibles, fetes a partir de farina d’arròs, la fibra de la poma i oli vegetal.
La idea va néixer el març de 2020 durant el seu viatge a l’Índia, una de les destinacions on passen dos mesos els joves del grau LEINN. Índia és un dels països amb més contaminació del món, però alhora, és un dels més conscienciats sobre el valor i beneficis de les pràctiques, eco-friendly.
Aquesta doble realitat va ser la que els va inspirar a crear un projecte que lluités contra el plàstic d’un sol ús. Actualment, Gloop ha distribuit ja més de 33.000 canyetes i culleres a 20 establiments.
Els altres tres projectes que han guanyat els Premis Emprendedores Z són Uvi24, una app per cuidar la teva mascota; Ewanna , una aplicació d’economia colaborativa de lloguer; i Xookman,un purificador d’aigua accessible a baix cost, fet amb fang per un artesà mexicà.