El laboratori d’aprenentatge radical TeamLabs, com a soci del 22@Network Barcelona, ha participat aquest dijous 14 de novembre en la 22@Comissió d’Empresa i Sostenibilitat, juntament amb l’empresa de serveis de tecnologia circular, Foxway.
La temàtica principal d’aquesta trobada ha estat l’economia circular. Una orientació compartida que ha posat en evidència la importància d’impulsar projectes que afavoreixin models de producció i consum que impliquin reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents per allargar la seva vida i abordar desafiaments globals com el canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat, la gestió dels residus o la contaminació.
Les Comissions de treball són grups d’empreses sòcies que es reuneixen per crear sinergies i projectes amb impacte positiu al districte. En aquesta ocasió, s’han pogut compartir algunes empreses que han estat impulsades per joves emprenedors del grau LEINN (Lideratge Emprenedor i Innovació) de TeamLabs i la Universitat de Mondragon. Una universitat cooperativa, lligada al territori amb una cultura d’experimentació basada en la innovació centrada en les persones. I amb un model d’aprenentatge basat en el learning by doing, que facilita construir ecosistemes d’innovació per a poder llançar nous projectes.
Mariona González, directora de TeamLabs Barcelona ha ressaltat la importància de creure en la transformació de les organitzacions de la mà de la transformació de les persones, per construir allò que està per venir. Entre moltes altres, les quatre empreses que ha presentat son exemples d’aquesta transformació: Nostoc Biotech, Hemper, Gloop i Staria Technologies.
Nostoc Biotech, cofundada per l’Enrique Cat, te una missió molt important: transformar l’agricultura tradicional, sobrecarregada de químics, en una activitat més sostenible. Per fer-ho possible, el seu equip ha desenvolupat solucions naturals de fertilització per a tots els cultius. Aquesta iniciativa ha estat reconeguda per Forbes, en incloure al jove emprenedor a la llista 30 under 30 i per Esquire, com a Man of the Year en la categoria d’emprenedoria social.
Del sector moda, ha destacat Hemper, cofundada per la Glòria Gubianas. Hemper és una marca de moda regenerativa centrada en el desenvolupament de productes amb fibres i tints naturals. Entre els que trobem motxilles, bosses de mà i accessoris sostenibles fets a mà. La marca, però, va més enllà de la sostenibilitat, ja que replanteja registres i fórmules obsoletes per a construir una alternativa autèntica i actual, creant aliances basades en el respecte i l’equitat. Amb la seva activitat genera un impacte positiu en els àmbits social, cultural i mediambiental. El 2019, la Glòria va obtenir el Premi Dona Emprenedora d’Espanya i aquest 2024 ha estat inclosa a la ‘Guía Mujeres Líderes del Ecosistema Empresarial’ de We-With i Enisa.
Marta Maneja i Hernán Hernández, cofundadors de Gloop, han revolucionat amb la seva marca la manera de consumir gelats o begudes amb els seus coberts comestibles i 100% sostenibles. Una alternativa al plàstic d’un sol ús, que demostra la importància del poder de la innovació i la necessitat de la sostenibilitat per canviar els hàbits actuals. Entre les novetats d’aquest 2024, es troba el fruit de l’aliança amb Mahou San Miguel, que els ha permès desenvolupar tot un procés d’I+D per obtenir uns regiradors de cafè elaborats amb bagazo. Donant, d’aquesta manera, una nova vida a un subproducte que hauria acabat en residu, en lloc de convertir-se en un producte 100% sostenible que segueix els principis de l’economia circular. Aquest any, a més a més, els seus fundadors, han estat inclosos a la llista ‘Changemakers’ 2024 de Forbes.
La darrera de les empreses presentades ha estat Staria Technologies, cofundada per Gerard Barragan. A través del disseny i la fabricació d’enllumenat solar, tant per espais públics com privats, el seu objectiu és il·luminar el món d’una manera més sostenible. Els seus models son productes de fàcil reciclatge, de zero emissions, fàcil instal·lació, sense cablejat i amb els components més eficients del mercat. A més a més, es controlen a través d’un software de gestió que engloba multitud de dispositius. Aquest és el seu impacte: 100 lluminàries Staria eviten 23 tones de CO2 en 10 anys, l’equivalent a 17.670 arbres plantats.
L’economia circular és un dels sectors estratègics de Barcelona i un dels àmbits de l’activitat i orientació de generació d’empreses a través de la xarxa de laboratoris d’emprenedoria de Mondragon Team Academy – Mondragon Unibertsitatea. Com ha apuntat la Mariona González, TeamLabs vol ‘generar un model d’empreses més compromeses amb el territori i les seves persones i ser referència en economia circular’.
El nou laboratori d’emprenedoria i innovació de Barcelona que arribarà el pròxim any, tindrà aquest objectiu, impulsar un nou model de ciutat, sent un centre d’innovació en economia circular i indústria 4.0, punt de trobada per a les empreses emergents del teixit industrial i la comunitat local.eferencia en economía circular’. El nuevo laboratorio de emprendimiento e innovación de Barcelona que llegará el próximo año, tendrá este objetivo, impulsar un nuevo modelo de ciudad, siendo un centro de innovación de economía circular e industria 4.0, punto de encuentro para las empresas emergentes del tejido industrial y para la comunidad local.