Estem davant d’una situació històrica que ens posa un repte per a ser millors. No hi ha volta enrrera. Caminem ja cap a la normalitat, a una nova normalitat en la que poques coses seran previsibles. Una normalitat per sempre anormal. Un repte en el que actuar amb responsabilitat, solidaritat, humilitat i civisme; per descomptat fent us de la nostra cretivitat humana.
Ja fa un temps, l’historiador Yuval Noah Harari, ens va advertir que vivim en l’era UTRU (Unprecedented Transformations and Radical Uncertainties). Una era amb grans incerteses i constants canvis que s’il·lustra encara més en la situació que estem vivint per les implicacions que l’expansió que el Covid-19 està suposant en la nostra “vida normal”, un virus que, en tant sols pocs mesos, ha posat contra les cordes l’ordre mundial, social i econòmic.
Des de TEAMLABS/ portem 8 anys treballant directament amb universitats, empreses i joves per a preparar als professionals del S.XXI, les nostres futures generacions, per a ser capaços de viure i prosperar en un món canviant, amb un alt grau d’incertesa. Ens obsessiona aportar solucions de valor als veritables grans problemes de la humanitat, el que l’Unreasonable Institute definia como els Big F* Problems.
Fa un any, vam llançar al món la campanya “The Unknown is Coming” (traducció: el desconegut està per venir) avui més vigent que mai:
[video:https://https://youtu.be/phxS3-7LYf0 width:900 align:center]
Estem abordant aquesta situació com una gran oportunitat per a aprendre i enriquir les eines de transformació que els nostres usuaris han de tenir per poder aportar valor a la societat i al mercat. Tenim l’oportunitat d’aprendre d’aquesta situació, de viure un “imaginary trip” semidistòpic del que podem aprendre moltíssim si l’enfoquem en la direcció i amb l’energia necessàries.
A casa també emprenem! #Humantech
Després d’haver garantit el retorn a casa dels emprenedors/es del grau LEINN que estaven en el viatge d’aprenentatge a Alemanya, Finlàndia i la Índia, hem traçat un pla d’aprenentatge en remot per a totes les Team Companies (empreses reals creades en equip) i atendre l’oportunitat que això ens representa.
Tot l’equip de Teamlabs continua treballant en remot i els nostres programes segueixen en marxa. Tant els programers universitaris que desenvolupem amb Mondragon Unibertsitatea (grau LEINN, màster LIT i diploma CLO) com amb el Tecnológico de Monterrey (Año-i), així com els programes que desenvolupem amb grans corporacions (Inn-Company).
Tota l’activitat en remot ha estat adaptada per a ajustar-se a les potencialitats que ofereix treballar en aquest context. En el cas de LIT i CLO són programes semipresencials i continuem l’experiència d’aprenentatge online amb el mateix entussiasme i dedicació que fins ara. Pel que fa als workshops presencials previstos en les pròximes setmanes, tant el de Xabier Arregi a BBF Bilbao como el d’Antonio Rodríguez de las Heras a Teamlabs Madrid, es faran online, recolzats a la nostra Lit Platform i afavorint el treball en equip i la construcció de nous coneixements a través del diàleg.
Per a l’experiència LEINN, dissenyada principalment per a ser presencial, malgrat ja té continguts online, hem decidit aplicar-nos la nostra mateixa recepta. Com a Laboratorio de Aprendizaje Radical, ens obsessiona validar hipòtesis i desplegar una seqüència de prototips que vagin ajustant el sistema de forma conjunta i discriminin (en el sentit científic de la paraula) les bones pràctiques de les que no ho són, per acabar quedant-nos amb el que millor funcioni.
Hem desenvolupat un manual de funcionament remot dels equips de LEINN que compartim de forma gratuïta amb tothom qui hi estigui interessat: obert a escoles, universitats, autònoms, empreses, corporacions. El manual és un document viu. Hem acabat una primera versió però la idea és que es vagi enriquint a mesura que anem aprenent d’aquesta situació. El podeu descarregar aquí.
Aquest sistema de funcionament també l’aplicarem als equips de Mèxic que estan fent l’Any-i.
La clau no està en la high-tech, sino en el high-touch..
El canvi de model d’off a online no s’ha de sustentar en extrapolar les activitats presencial a activitats online: necessitem dotar-nos d’un canvi de sistema integral, que vagi més enllà de les eines. Per treure el màxim profit d’aquest temps, la clau no està en la hight-tech, si no en el high-touch. Les nostres pràctiques senzilles #humantech determinen la nostra mentalitat. I la nostra mentalitat és el nostre principal actiu. Si utilitzem unes o altres eines digitals és una qüestió instrumental, no de fons.
Portes Obertes del grau LEINN online
Pel qiue fa a la programació essencial oberta per a tots els públics als nostres laboratoris de Barcelona i Madrid, lògicament ho hem hagut de posposar, però estem treballant per a tenir més programació online. De moment, les portes obertes del grau LEINN previstes per a aquest dissabte 21 de març a les 10.30 tant a Barcelona com a Madrid, les farem online (consulta l’agenda).
Píndoles formatives en video
Tanmateix, anirem compartint al nostre blog contingut d’interès per a tots els que vulgueu seguir aprenent des de casa. Les últimes píndoles formatives en vídeo que hem fet sobre “Design Thinking a l’aula”, “Com vendre la teva App al mercat”, “Com insertem la nostra solució a la societat” o “La necessitat de prototipar per a aprendre” pel bootcamp de mSchools ja els pots veure en aquest post.
Pera tots/es que vulgueu seguir contactant amb nosaltres podeu fer-ho a través dels nostres telèfons habu todos/as los que queráis seguir contactando con nosotros/as podéis hacerlo a través de los telèfons habituals o el mail info@teamlabs.es i des d’allà us redireccionarem a la persona responsable.
Gràcies per ser-hi. Seguim en contacte.